Sauna-ajojen tarinaa – mistä se alkoi ja mihin on tultu?

2005 idea herää

Jotenkin se vain tapahtui. Aktiivinen Leader-vetäjä ehdotti kesäretkeä ja siitä se sitten lähti. Linja-autossa matkalla Joutsan joutopäiville istui useampikin kylähullu, jotka ensimmäisen kohteen eli Muuramen saunakylän innoittamina päättivät järjestää Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajot nimisen saunatapahtuman Teuvalle.

Ja oli siinä Horonkylän rotiskosaunan keksijä Juha-Matti Hahtokin osasyyllisenä. Hän kun oli jo tehnyt siirrettävän saunan ja senpä vuoksi tapahtuman tavoitteena oli saada paikalle siirrettävä sauna jokaisesta Teuvan kylästä.

2006 ensimmäiset Sauna-ajot

No tulihin niitä saunoja Teuvan kylistäkin, mutta jotenkin kummasti paikalle karautti saunoja myös Laihialta, Turusta, Porista jne. Lopulta kirkonkylän nuorisoseuran takapihalla oli 18 saunaa ja rutkasti saunahulluja. Tilahan siinä loppui kesken ja seuraavana vuonna tapahtuma olikin jo kunnan virkistysalueella Parrassa. Siitähän usiammat paikalliset kaffeeparlamentit nostivat kovan metelin, kun uskoivat, ettei sinne asti kukaan lähde saunomaan. Vaan niinpä vaan kävi, että paikalla oli 34 saunaa ja aivan maharottoman paljon saunahulluja sekä muuten vaan uteliaita.

2007-2015

Suuresta suosiosta innostuneena laitettiin sitten haku oikein päälle, että tuokaa ny kaikki saunat Teuvalle. Tulihan niitä joka vuosi noin 20 uutta saunaa lisää ja kokonaismäärä nousi niin, että 10. Sauna-ajoos saunottavia saunoja oli jo 59.

2016 välivuosi

Vuodet vierivät ja talkoolaisten hartiat menivät aina vain enemmän kumaraan. Piti hengähtää ja pitää välivuosi, kun saatiin päätinkiin jo 10. tapahtuma ja niin komia juhlakirjakin kokoon Sauna-ajoista vuosien varrelta.

2017

Suomi 100 vuotta ja Parran sauna-alueella ennätysmäärä 63 saunaa. Oli siinä savua ja puirenkantajia kenttura täynnä. Ihmisiä vilisi ja saunakansa hurrasi. Mitenkäs jatko?

2018 ja 12. tapahtuma

Tuumaalujen jälkehen päätettihin taas ponnistaa, sillä oli Teuvan kunnan juhlavuosi ja kunta täytti 150 vuotta. Niin paljon ei saunoja paikalle mahtunut, mutta 50 saunaa katsottiin olevan sopiva määrä. Paikalle riensi 49 saunaa, ku yks unohti ilimoottaa ettei kerkiäkkää paikalle.

2019 ennalta sovittu välivuosi ja 2020-2021 koronan vuoksi välivuosia

2022 ja 13. tapahtuma

Seuraava ajankohta on la 23.7.2022. Tapahtumaa järjestää Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajot ry.

Toivottavasti ootta viihtyny Sauna-ajoos, sillä tapahtuman etehen teherähän maharottoman palajo talkootyötä!