In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

På Svenska

Galna finländare?

Kan det bero på den korta men underbara sommaren som får oss finländare att hitta på alla möjliga tokiga jippon, som saknar sitt motstycke utanför landets gränser: vem bär snabbast sin käring genom en hinderbana, vem kastar en mobiltelefon längst, vilket lag vinner i kärrfotboll – extrema grenar som årligen lockar massor av deltagare och åskådare, även från utlandet.

På västkusten i det pyttelilla Teuva (natur-Parra området, 9 km från centrum) samlas de mobila basturna i slutet på jul. Reglerna är få – dvs. två: för det första måste de vara flyttbara och för det andra så rymliga att minst en person åt gången ryms in för att njuta av bastuns härlighet, stämning och värme.

Målsättningen är att det varje år skall finnas med nya deltagare med sina personliga bastur som bjuder publiken på ögonfröjd och minnesvärda upplevelser. Första händelse var med 18 bastur i centrum i år 2006 och andra med 37 bastur i Parra i år 2007. I år 2008 ställde 37 bastur ut sig för en publik på ca 2000 – i år 2009 var evenemanget inte sämre: 47 bastur och 6000 publiken och i år 2010 har vi 54 bastur och 8000 publiken och år 2011 med 52 bastur. Efter detta har bastur hållits årligen i mer än 50

Det är bara att komma med – det finns inga biljetter att lösas eller andra avgifter för att kunna komma in på området! Bara 5 eur för parkering eller 4 eur för bus (startar varje hel timme från 12:00 ABC Teuva).

Glöm bara inte att ta med badlakan och baddräkt/simbyxor – och hela familjen!

Ett annat villkor finns dock vad gäller bastubadandet: du måste vara så gammal, att du själv kan bära ansvaret för att njuta av basturna. I fall du inte hann anmäla din bastu med (efter 1.5. men senast 30.6.), är du ändå hjärtligt välkommen att bada bastu och finna din egen favorit bland de personliga bastulösningarna 28.7.2018 (inte händelse i Parra 2016) klockan 12-18.  

Om du behöver logi på Parra området (Parrantie 27). Det finns Caravan området med reda pengar 50 eur/hela veckoslut (Fredag klockan 12 - Söndag klockan 24). Inga reservation på förhand.

För mer information se nedan

Första sidan

Körbara bastun samlas igen! Vill du vara med i årets evenemang? Bastukörningar ordnas i Teuva lö den 28.7.2018. Evenemanget ordnas av Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajot ry (Föreningen för de flyttbara bastun rf) i Luonto-Parra, Parravägen 27, 64700 Teuva. År 2016 ordnades inget evenemang utan det var ett mellanår. Evenemanget är gratis och avsedd för hela familjen. Enda avgiften som uppbärs är parkeringsavgiften på 5€ (reservera gärna jämna pengar för ändamålet). Alla bastun som deltar i evenemanget är öppna för allmänheten lördag kl 12-23. Man badar bastu på eget ansvar. Bastumajoren för varje bastu bestämmer själv när deras bastu är uppvärmd och klar för bastubad. På söndag efter kl 10 får man ännu komma och njuta av morgonbastu. Vill du vara med i talkogänget? De första arbetsskiftena delas ut; det behövs folk för första hjälp och simövervakning samt allmänna ordningsvakter behövs. De bästa skiftena bokas först! Du kan välja till höger under rubriken ”Anmälningar”. Du får gärna kolla att medlemsavgiften i Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajot ry för säsongen 1.7.2017–30.6.2018 är betald. Medlemsavgiften är ringa 10€/år och pengarna används för att ordna evenemanget. Du får mera info om medlemskapet under ”Anmälningar”. I maj 2015 gavs ut en jubileumsbok som innehåller Heikki Mahlamäkis snygga färgfoton från Bastukörningarna under årens lopp. Det hemtrevliga i atmosfären kommer ypperligt fram i den hårdpärmade boken som finns till salu för 40€/st. Du hittar mera information om detta under ”Till salu”. Varmt välkomna till Teuva!

Anmälningar

De flyttbara bastun anmäls med i evenemanget under tiden 1.5.-30.6.

EGEN BASTU MED I EVENEMANGET

Du ska anmäla din bastu varje år på nytt för att försäkra dig en plats på området. Anmälan görs per e-post till adressen sauna(at)sauna-ajot.com. Skicka då med uppgifter om bastun samt info om det senaste året din bastu har varit med i evenemanget, t.ex. nr 7 – Friman – år 2017. De nya bastun ska komma med ett foto samt motsvarande uppgifter om sig som finns i bastulistan. Det finns inga eluttag på området så bastun ska vara självförsörjande. Bastun ska vara flyttbar och minst en person i gången ska rymmas in i bastun. Närmare uppgifter skickas till de anmälda under sommaren. De som anmält sig senast den 30.6. deltar i utlottning av en liten Parra-bastuugn. Vinnaren dras på lördagkväll ca kl 18 vid huvudscen och vinnaren ska vara på plats för att hämta bastuugnen själv.

VILL DU ARBETA I EVENEMANGET

Vill du vara med i talkogänget? De första arbetsskiftena delas ut; det behövs folk för första hjälp och simövervakning samt allmänna ordningsvakter behövs. De bästa skiftena bokas först! Du kan skicka e-post till sauna(at)sauna-ajot.com och berätta vilket av följande du skulle vilja vara med på: Första hjälp på bastuområde kl 12-16 och/eller kl 16-20 Simövervakare på begränsat område kl 12-16 och/eller kl 16-20 Allmän ordningsvakt på bastuområde kl 16-20 och/eller kl 20-24 kl 24-06 nattövervakning Efter ditt arbetsskift får du hämta korv- och kaffebiljett samt t-skjorta. Tackmiddag där feedback behandlas ordnas senare i samband med föreningens årsmöte. Vi tackar dig så här inför evenemanget att du kommit med i talkogänget.

MEDLEM VILL DU JU FÖRSTÅS BLI

Bli medlem i evenemangets stödförening genom att anmäla dig per e-post. Medlemsavgiften är ringa 10€/år. Genom att betala nu är du medlem för säsongen 1.7.2017 - 30.6.2018. Vårt kontonummer är POP TEUVA FI08 4730 0010 4020 13. Som referens i betalningen kan du skriva 20174. Skicka kontaktuppgifter per e-post (även gamla medlemmar ifall adressen har ändrats) till sauna(at)sauna-ajot.com – Tusen tack! Publiken har fått komma och bada bastu helt gratis och det vill vi gärna fortsätta med. Det är få evenemang i Finland som kan erbjuda samma möjlighet! Bli medlem du också, och så hoppas vi på många bastun att komma med och att alla kommer att ha kul.

Till salu

Nu finns munkjackor, mössor och tygväskor med Sauna-ajot logon på till salu för år 2017. Man får välja färg på produkten själv. På bilden de olika färgalternativen. - tygväska 10€ och mössa 18€ (texten reflekterar ljus), väska och mössa finns i bara en storlek. - munkjacka 45€ med Sauna-ajot.com –print på ryggen, på framsidan Sauna-ajot logo + namn (om man vill ha) - kvinnomodellen i storlekar XS-XL, karlamodellen i XS-3XL Tilläggstryck mot extra avgift. Beställningar riktas till Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. eller tel. +358 50 322 3687 ESM Brodesign, Eija Saarela-Mäkynen Karijoentie 548, 64700 TEUVA FO-nummer 1543665-9

EGEN BASTUBOK
De flyttbara bastun körde till Teuva för 10nde gången år 2015. Jubileumsåret till ära gavs ut en bok som presenterar Heikki Mahlamäkis foton från evenemanget under årens lopp. Boken gavs ut 23.5.2015 och den kostar 40€. Man kan beställa boken per e-post kirja(at)sauna-ajot.com
 
T-skjortor Föreningen Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajot ry:s t-skjortor åt karlar med v-öppning 15€/st och för barnen med o-öppning 10€/st. Svart t-skjorta med Sauna-ajot logo på ryggen 12€/st. Skjortan för år 2013 är svart och logon finns på framsidan. Karlarnas skjortor 15€ och damernas 18€. Skjortan för 2014 är lime grönt. Vita ”I love sauna” –t-skjortor i storlekar S-XXL, 15€/st.
 
ANNONSERING
Om du har en bastu till salu eller du hyr ut en bastu kan du lämna en liten annons om den. Bra att veta om annonsering: Skriv texten så som du vill det ska se ut på hemsidan. Annonsen ska innehålla kontaktuppgifter till försäljaren. Det går bra att lägga foto i annonsen. Annonser tas emot per e-post. Efter att annonsen kommit till oss skickar vi en faktura. Då betalningen syns på kontot publiceras annonsen. Av säkerhetsskäl ger vi inte ut kontonumret här. Annonsen gäller från den dagen den publicerats. Prislista för annonserna: Annons med foto 10€. Annons utan foto 8€. Annonsen publiceras för 1 månad. Om du inte hittat köpare inom 1 månad får du andra månaden till halva priset: med foto 5€, utan foto 4€. Hör gärna av dig då köpet blivit av så tar vi bort annonsen.
 
DONATIONER
Om du har en flyttbar bastu som du vill donera, så tar föreningen gärna emot den samt olika bastuföremål. Ta i så fall kontakt sauna(at)sauna-ajot.com
 
Det skulle vara mycket tyst i skogen, om endast de fåglar med vacker röst skulle sjunga. (Henry van Dyke)

Kävijälaskuri

Tänään1
Eilen55
Tällä viikolla97
Tässä kuussa826
Kaikkiaan75969